Curi Plat Kereta Sampai Tujuh Kali, Monyet Balas Dendam Kerana Pernah Dibaling Selipar Kena Kepala
Semasa

Sertai Prgram NowMalaysia, Akhirnya IsmaiI Sabri Keluarkan Kyataan Mengejutkan

Sejak semalam, tular di media sosial berkenaan satu program yang menghimpunkan 50 orang juri dalam satu-satu masa.

Semalam program pencarian bakat terbaharu, All Together Now Malaysia dihentikan siaran buat sementara waktu.

Naib Presiden Strategi Pembangunan Kandungan Hiburan Melayu Astro, Raqim Ahmad berkata, rakaman program tersebut telah dilakukan pada bulan Mac lalu di Putrajaya.

Ianya dijalankan sebelum lagi pelaksanaan P.erintah Kawalan Pergerakan 3.0 (PKP 3.0).

Walaubagaimanapun, tarikh rakaman itu juga masih dalan tempoh pkpb, yang mana kesemua rakyat malaysia tidak dibenarkan berkumpul.

Dan wajib memakai pelitup muka dan perjarakkan sosial.

 

“Sebelum rakaman bermula, semua kru penerbitan sudah menjalankan ujian calitan C0vid 19 ke atas semua yang mengambil bahagian.

Hanya mereka yang berst.atus neg.atif sahaja dibenarkan meneruskan rakaman.

“Set yang dibina juga mengambil kira penjarakan fizikal dan berjarak 1.5 meter antara setiap juri.

Serta penghadang lutsinar turut diletakkan bagi memisahkan kedudukan mereka,” katanya.

Difahamkan, rakaman p.rogram terbabit juga turut dihadiri wakil a.gensi-a.gensi kes.elamatan.

Kenyataan Dari Ketua Polis

Tiada kertas siasatan dibuka oleh pihak polis susulan dakwaan tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Selebriti yang terlibat tidak melanggar sebarang SOP dalam rakaman program realiti All Together Now Malaysia yang tular baru-baru ini.

 

Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Mohd. Fadzil Ali berkata, setelah semakan dibuat, pihaknya mendapati rakaman program tersebut telah dibuat sebelum a.rahan PKP 3.0 dikuat.kuasakan.

“Tiada sebarang tindakan akan diambil oleh pihak polis kerana program berkenaan dirakam sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sedang dikuatkuasakan.

Dan bukannya sewaktu PKP 3.0 seperti yang didakwa oleh orang ramai.

“Rakaman sewaktu tempoh PKPP itu difahamkan telah mendapat kebenaran daripada pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) jadi untuk sebarang perkembangan boleh rujuk dengan mereka,” katanya ringkas ketika dihubungi di sini hari ini.

Netizen Berang

Terdahulu, program tersebut tular di laman media sosial selepas ramai netizen tidak berpuas hati dengan cara rancangan tersebut.

Mereka dakwa ianya dilaksanakan ketika negara sedang dil.anda pandemik.

Rata-rata netizen berpendapat, p.rogram tersebut tidak mematuhi S0P kerana barisan selebriti yang bertindak sebagai juri tidak memakai pelitup muka sepanjang rakaman berlangsung.

Tiada Siapa yang Akan Terlepas – Ismail Sabri

Antara yang terlibat adalah anak kepada Menteri Kanan Keselamatan (MKN) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob iaitu Gadaffi Ismail Sabri atau mesra disapa Dafi.

Penyanyi tersebut teruk dikecam netizen di media sosial sehingga ada yang menuduh yang dia ‘kebal’ dari dikenakan tindakan berikutan anak menteri.

Menjawab soalan tersebut, Datuk Seri Ismail Sabri menerusi sumber Malaysiakini memaklumkan tidak ada sebarang double standard.

Ini kerana tiada yang akan terlepas dari tindakan undang-undang jika melanggar Prosedur Operasi Standard (SOP).

“Majlis Keselamatan Negara (MKN) sedang menjalankan siasatan, tiada siapa yang boleh terlepas daripada undang-undang.”

“Tindakan akan diambil jika ada yang melanggar SOP, tidak kira siapa mereka, termasuk jika itu anak saya,” katanya.

Beliau berkata demikian susulan Dafi yang juga merupakan antara salah seorang daripada 50 juri dalam All Together Now Malaysia didakwa tidak mematuhi SOP yang ditetapkan kerajaan bagi membendung penyebaran Covid-19.

Walau bagaimanapun, menurut Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Mohd. Fadzil Ali, tiada sebarang kerta siasatan dibuka.

Ini kerana program tersebut telah lama dirakam iaitu ketika Perintah Kawalan Pergerakkan Pemulihan (PKPP) sekitar Mac dan April tempoh hari.

Sumber: Malaysiakini